Helstekt kveitehale med appelsinkokte grønnsaker og Sandefjordsmør

Hvis du passer på temperaturen så er helstekt kveite eller som her, en kveitehale, noe av det beste og letteste som finnes. Halen jeg har brukt her er fra villkveite og var på ca 1.3 kilo og var rikelig med mat til 4 voksne. Den hadde vært frossen. Før jeg frøs den, skrapet jeg av alt det beskyttende slimet som kveita har og klippet av det meste av finnene.

Jeg hadde mye salt og pepper på undersiden av fisken, den siden som er helt hvit. På oversiden skar jeg et snitt langs ryggbeienet og et noen småsnitt ut på siden. Jeg gjør dette mest fordi det egner seg så godt til å stikke inn de smakene jeg vil ha. Skinnet ble saltet og pepret og i snittene la jeg smør, limeskiver og fersk rosmarin, sistnevnte fremdeles fra balkongkassen selv om vi er i slutten av desember.

20171228_151723

Fisken ble lagt i en passende ovnsfast form og stekte ved 180 gr i ca 25 minutter. Da sjekket jeg temperaturen med et steketermometer stukket inn i den tykkeste delen. Temperaturen nærmet seg 40 gr og fisken fikk bake videre til temperaturen var mellom 45 og 50 grader. Jeg har ikke så fint steketermometer så det blir bare ca.

I mellomtiden laget jeg grønnsakene og sausen. Fennikel passer veldig godt med appelsin og det gjør gulrøtter også. En stor fennikel ble delt i to og rotstokken fjernet. Deretter skar jeg de to delene i tynne skiver. 3 gulrøtter blr skåret i tynne staver. Både fennikelen og gulrøttene fikk steke i en blanding av smør og rapsolje til de hadde fått litt farge. Da helte jeg på ferskpresset appelsinjuise fra 3 store appelsiner pluss litt vann slik at det var ca 1/2 liter tilsammen. Grønnsakene fikk koke i appelsinjuisen til det hele kjente litt seigt ut. Smakte til med salt og pepper.

20171228_150730 (1)

Det koker ganske mye inn så neste gang skal jeg iallefall ha dobbelt så mye grønnsaker. Det smakte utrolig godt og alt forsvant og alle ville ha mer…

20171228_170052

Jeg har laget mat i mange år men dette er første gang jeg har laget Sandefjord smør. Jeg har fulgt standard oppskrift:

3 dl fløte fikk koke i 5 minutter. Trakk gryta av varmen og pisket inn smørerninger, 150 gr smør.

 

Det tar litt tid for terningene skal tilsettes litt etter litt og det skal ikke koke. Men du må lunke litt på væsken underveis ellers er det ikke så lett å få smøret til å smelte. Smakte til med salt (mye salt i smøret) og grov pepper- hvis du ikke vil se pepperen kan du tilsette hvit pepper men jeg syntes ikke det er så godt. Sausen blir veldig flott på fargen og fin og glatt. Jg hadde dessverre ikke noe grønt hjemme men ville nok tilsatt gressløk om jeg kunne.

20171228_141506

Da fisken var ferdig fikk den hvile litt på benken før jeg brettet skinnet tilbake. Kjøttet var så og si kritthvitt , passe fast og smakte utrolig godt sammen med de appelsinkokte grønnsakene som hadde en blanding av anis- og appelsinsmak. Saus og poteter til. Jeg fikk dessverre ikke tatt bilde av den ferdige retten, men slik så kveita ut:

20171228_194344

Lekker ikke sant? Da vi hadde spist oversiden, ble ryggbeinet fjernet og vi fortsatte med undersiden.

Dette er ikke noe billig mat- det er festmat. Nå er det slik at feks MENY har av og til små oppdrettskveiter på tilbud og da er det bare å slå til. Kveite holder seg opp til 5-6 dager i kjøleskapet pga det beskyttende slimet de har og den egner seg også til frysing, spesielt hvis du fryser den hel men også ellers.

Lykke til hvis du vil prøve 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s