Mors lammeform i ovn

Dette var en favoritt den gangen jeg bodde hjemme hos na’ mor og det er fremdeles en favoritt nå. Jeg er vokst opp med brun og hvit saus til det meste, mens denne retten ble servert med bare den gode kraften/skyen som kom fra ingrediensene i formen. Retten krever litt tid, men så og si ingen forberedelser. Den kan settes i ovnen om morgenen og stå der ved lav temperatur til du bestemmer deg for å spise. Da skrur du temperaturen opp, fjerner lokk og får litt steking av kjøttet mens potetene koker. Dette er en typisk potetrett, men du kan selvsagt også benytte annet tilbehør som feks ris eller bulgur.

Til 4 personer:

1,2 kg bogskiver av lam

4 syrlige epler

3 store løk

hvitløksfedd hvis du har lyst

Friske urter etter smak

Salt og grov pepper

 

Fjern kjernehuset fra eplene og skjær dem i båter. Skrell løken og skjær den også i båter. Bruker du hvitløk kan de has i hele med skallet på. Fordel alt dette i bunnen av en ovnsfast form/gryte. Legg kjøttstykkene oppå og salte og pepre godt.

20171110_092344

Legg ferske urter på toppen- min favoritt er ferske rosmarinstilker. Timina er også et godt tips.

20171110_092520

Hell en liten skvett vann i bunnen, ikke mer enn ca 1/2 dl fordi kjøttet og grønnsakene gir fra seg mye væske. Sett på lokk, evt aluminiumsfolie hvis du bruker en form uten lokk og sett alt inn i ovnen ved 85 gr. Der kan det stå i mange timer. Denne gangen sto det i ca 7 timer. Da tok jeg av lokket og kjente på kjøttet om det var ferdig.

20171110_184215

Det kjentes veldig mørt ut. Kjøttet var imidlertid ganske så grått så jeg skrudde opp varmen til 110 grader og lot det stå ca 1 time. Mens potetene kokte tok jeg av lokket og kjørte varmen på 200 gr i ca 25 minutter.

20171113_080541

Da forandret fargen seg fordi kjøttet fikk en stekt overflate. I tillegg ble skyen noe redusert og fikk kraftigere smak.

Det går helt fint å lage denne formen på kortere tid ved å bruke høyere varme. Da ville jeg brukt 180 grader i snaue to timer. Bog av lam er ganske mørt. Formen kan også lages med får-i-kål kjøtt og blir om mulig enda bedre fordi dette kjøttet jo har mer fett og bein. Det trenger litt mer tid og er litt mer grapsete å spise, men du verden for noen smaker. Eplene gir mye friskhet til retten og det er viktig at du har nok salt og pepper. Bruker du får-i-kål kjøtt må du nok ha mer enn 1,2 kg til 4 personer, det er mye bein…

Velbekomme! Er du glad i lam lover jeg at dette vil du ha igjen og igjen…

 

Én kommentar Legg til din

  1. Det ser godt ut! Setter den i ovnen før vi tar vinterens første skitur fra hytta. Lammebog fra Annies på Ringebu! God helg til dere.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s