Bulgursalat og lammekarbonader

Bulgur er forkokt, tørket og knust durumhvete. Det har en lett nøtteaktig smak og tåler mye smakstilsetninger. Kornene finnes i tre forskjellige størrelser. Jeg liker best den av middelsstørrelse og vanligvis kjøper jeg bulgur i store poser i innvandrerbutikker, men den kan også kjøpes i mindre esker i vanlige matvarebutikker. Oftest koker jeg bulguren etter instruksjon på posen og tilsetter smaker eller grønnsaker i små biter og serverer den i stedenfor poteter, ris eller pasta. Denne oppskriften er noe anderledes.

Til 6-8 personer:

350 gr bulgur

bladpersille

mynteblader

2 fedd hvitløk

ca 1.5 dl olivenolje

saften av to sitroner

litt sukker

salt og pepper

Hell bulguren i en skål og tilsett kokende vann til det dekker godt over bulguren. La dette stå i ca tre kvarter. Da smaker du på kornene om de er myke. Er de fremdeles harde i midten må de ligge lenger i vann. Det er litt avhengig av størrelsen på kornene. Når de er passe myke, siles vannet godt av.

20170725_110305Urtene og hvirløken hakkes fint eller kjøres med stavmikser.

20170725_11264020170725_112934Alle ingrediensene røres godt inn i bulguren. Smak til med sukker slik at den ikke blir for syrlig. Det er avhengig av sesongen på sitronene. Tlsett litt olje om gangen mens det røres, det blir litt vått med for mye olje så hold litt igjen.

20170725_113518Salaten bør stå i minst en halv time for at smakene skal sette seg og trekke inn i bulguren. Salaten kan godt lages i god tid på forhånd. Hvis den oppbevares i kjøleskap må den tempereres pga olivenolje som blir tykk ved lav temperatur.

 

Denne gangen ble bulgursalaten servert til lammekarbonader som var laget slik:

Til 12-14 karbonader trengs:

1 kg lammekjøttdeig

1 ss salt

1/2 ss grov pepper

1 stor ss potetmel

urter som mynte og storbladet persille

1 fedd hvitløk

1 liten ts spisskummin

1/2 l kaldt vann

Kjøttdeigen ble kjørt med salt i en kjøkkenmaskin med K-kroken til saltet var godt arbeidet inn i deigen. Smak på deigen og tilsett eventuelt mer salt.

20170724_202816Urter og hvitløk hakkes fint med kniv eller stavmikser.

20170724_202115

Urte og hvitløkblandingen ble tilsatt deigen, det ble også resten av krydderne og potetmelet. Vannet ble tilsatt litt etter litt og konsistensen på deigen var ganske løs. Den ble satt kjølig i ca 1 time før karbonadene ble formet og stekt, først ved god varme for å få stekeskorpe, deretter ved litt svakere varme for gjennomsteking. Til tross for en løs konsistens på deigen ble karbonadene passe faste og ganske så saftige.

20170725_110249

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s