Langtidsstekt lam

I år har vi tilbrakt påsken på hytta i pollen. For oss betyr påskeaften bål og lam i en eller annen form.

20170414172537_IMG_0290_2

Vi er så heldige at vi har en grue hvor vi brenner alt mulig. Der kan vi få flotte bål og som dere ser så var det fint vær, men veldig kaldt. I stedet for tradisjonelt lammelår valgte vi i år å lage en rett  av lammebog fra villsau lam fra området rundt Røros.

Et par dager før påskeaften beinet jeg ut deler av bogen, dvs. jeg fjernet det flate benet på den mest kjøttfulle delen av «steken».  Da fikk jeg et stykke som kunne fylles med urter som hvitløk, rosmarin og timian samt salt og pepper. Jeg brettet det hele sammen og surret delen som en liten stek med bomullstråd. Jeg pakket hele kjøttstykket inn i en 5 liters brødpose og lot det ligge i kjøleskapet i 2 døgn.

Påskeaften skar jeg av knoken, mest av praktiske årsaker for å få plass til det hele i min lave Le Creuset gryte/panne med lokk. I tillegg til kjøttet fylte jeg gryta med litt grønt fra purre, noen skiver fersk ingefær, noen hele hvitløksbåter, noen sitronskiver, noen tørkede tomater, en gulerot i skiver, litt rosmarin og litt vann. Jeg delte også opp et eple i båter som ble lagt ved fordi jeg syntes epler tilfører en utrolig god smak, ikke bare til svin, men også til stekt lam.

20170415073120_IMG_0292

Lammebog er i utgangspunktet ikke et mørt kjøtt, men ved langtidssteking blir det veldig mørt. Gryta ble satt ved 75 gr C i 7 timer. Da tok jeg av lokket og satte temperaturen opp på 180 gr C for å brune kjøttet litt.

20170415182522_IMG_0305

Kjøttet ble veldig mørt. Det ble denne gangen servert med potetstappe, sky og grønnsakene fra stekingen. Vi følte vi var nær himmelen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s